Sateh ayam
Print Sateh ayam
Bereidingstijd: 80 minuten
Personen: 4
Categorie: Snack
Recept is van: Kok Lonny

Ingredienten

  • 500 g kipfilet
  • satéstokjes

 

Voor de marinade

  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetl. kejap manis

 

Voor de pindasaus

  • 5 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gram rauwe pinda’s
  • 3 of meer rawits
  • 1 theelepel trasi bakar
  • 1 eetlepel gula Jawa (of meer)
  • sap van 3 jeruk limo
  • zout
  • 1 ½ dl water
  • 2 eetlepels of meer kejap manis
Bereiding
 
Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een vingerkootje.
Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne plakjes.
Pel en pers voor de marinade de knoflook, roer de ketjap erdoor en marineer hierin het vlees circa 1 uur. 
Leg houten satéstokjes enige tijd in koud water. 
Rijg circa 3 blokjes vlees aan elk stokje en rooster ze in circa 5 minuten rondom bruin en gaar op een satérooster of boven een houtskoolvuurtje.  
 
 
Bereiding pindasaus:

Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne plakjes.
Pel de knoflook, verwijder de steeltjes van de rawits en snijd ze fijn. Verhit de olie in een wok en frituur de sjalotjes goudbruin en laat deze uitlekken.
Bak ten slotte de pinda’s bruin en laat ze uitlekken.
Wrijf de gebakken sjalotjes met de knoflook, de pinda’s, de rawit, de trasi en de gula Jawa in een cobek fijn.
Doe het pinda-mengsel in een pannetje met het water en de kejap manis, voeg het jeruk limosap en het zout naar smaak toe en kook deze totdat de saus dikker is geworden.

 
eBook
Bear