Dierenpark Taman Indonesia
Print Dierenpark Taman Indonesia

Een buitengewoon Indonesisch Dierenpark

Bij een bezoek aan Taman Indonesia waant u zich in de tropen en komt u oog in oog te staan met exotische vogels en zoogdieren zoals Gelatiks, Balispreeuwen, Djalaks, Muntjaks, Kleinklauw-otters, Maleisische Stekelvarkens en tropische eekhoorns.

Taman Indonesia herbergt een bonte verzameling van ruim 50 verschillende soorten vogels, aangevuld met tal van kleine Aziatische zoogdieren. Naast genieten van deze bijzondere dieren kunt u een kijkje nemen in een originele Indonesische paalwoning van het Mentawai eiland of plaatsnemen in een echte Indonesische driewieler (bajaj). In dierenpark Taman Indonesia kunt u eveneens rondsnuffelen naar Indonesische souvenirs op de pasar kecil en genieten van de smakelijke Indische hapjes en drankjes.

De Geschiedenis van Taman Indonesia

In de verte klinkt een schrille schaterlach. ‘Dit geluid komt van de Kookaburra, de grootste ijsvogel van de wereld’verduidelijkt Diederik Wareman. Hij werkt in het Dierenpark Taman Indonesia, een park dat zijn ouders bijna 7 jaar geleden hebben geopend. ‘Mijn vader is gek van vogels’ zegt Diederik. ‘Hij begon met het houden van exotische vogels in zijn achtertuin. Nu hebben we een soort dierentuin.’

Bijzondere vogels

Trots geeft Diederik een rondleiding door het park. In een grote buitenvoliere zit een Balispreeuw te kwetteren. ‘Oorspronkelijk kwam deze vogel alleen op Bali voor, maar nu is hij daar bijna uitgestorven.’ weet Diederik. "De Balispreeuw is zeer gewild bij dierentuinen en vogelkwekers.’ Behalve deze spreeuw wonen er ook Djalaks, Gelatiks en minder exotische vogels, zoals felgekleurde fazanten en pauwen, in de voliere die Diederik zelf heeft gemaakt. Hij werkt graag met zijn handen en heeft overal in het park bamboe geplant om de tropische sfeer te versterken. Henk Wareman, de vader van Diederik, is druk bezig met het voeren van de Kleinklauwotters die pas jongen hebben gekregen. Wareman werkte jarenlang als financieel manager todat hij met Taman Indonesia begon. Hij heeft geen dag spijt van deze overstap en doet niets liever dan elke dag zijn dieren verzorgen.

Mentawai Uma

In Taman Indonesia zijn niet alleen exotische vogels en zoogdieren te zien. In het park staat bijvoorbeeld een paalwoning van de Mentawai, een stam die in de jungle van West Sumatra nog in de Stenen Tijdperk leeft. Diederik heeft ooit een aantal weken bij dit volk geleefd. Hij bezocht zijn broer Vincent die voor zijn studie Antropologie de leefwijze van de Mentawai onderzocht. Diederik vond het primitieve leven in het oerwoud niet makkelijk. ‘Het voedsel was er erg eenzijdig’vertelt hij. ‘We aten er vooral taai brood dat wordt gemaakt van sagomeel dat de Mentawai uit boomstammen halen.’ Diederik en zijn broer Vincent bedachten dat hij in Taman Indonesia een paalwoning zou willen bouwen naar voorbeeld van de huizen van de stamleden bij wie hij logeerde. Daarom verscheepten zij het originele bouwmateriaal, als de muren van sagoschors, en de dakpanelen van sagobladeren, van het Mentawai eiland helemaal naar Nederland. Ook verstuurde hij attributen als jaaggereedschap, kookgerei en visfuiken. Eenmaal terug in Nederland begonnen zij te bouwen. Het resultaat is nu in Taman Indonesia te bewonderen. Door middel van foto’s kookgerei en andere voorwerpen kunt u in de nagebouwde paalwoning een indruk krijgen van het dagelijkse leven van de Mentawai.

Koffiekat

De rondleiding voert verder naar de kooi van de Civetkat, bij velen bekend als de Luwak ofwel de Koffiekat. De uitwerpselen van dit zoogdiertje leveren de duurste en volgens velen, de lekkerste koffie ter wereld op. De Civetkat leeft voornamelijk op koffieplantages op Sumatra waar hij zich tegoed doet aan koffiebonen. Dankzij zijn scherpe reukorgaan ruikt hij precies welke bonen de beste kwaliteit hebben. Uit de keutels van de koffiekat worden de onverteerde bonen gepeuterd. Nadat deze zijn gewassen maakt men er Kopi Luwak van, zeer exclusieve koffie! Diederik laat nog meer bijzondere dieren zien. In Taman Indonesia leven ook Tijgerkatten, Maleisische stekelvarkentjes, Binturongs (een soort beermarters uit de hoge bomen van Borneo) Ottertjes en tropische eekhoorns. Alle exotische vogels en zoogdieren zijn afkomstig van Europese dierentuinen, fokkers of importeurs. De dieren zijn in Europa opgegroeid en daardoor gewend geraakt aan het Europese klimaat.

Indische hapjes

Op een groot terras met bamboe tuinmeubels serveert Andrea Wareman lekkere Indische hapjes die ze bijna allemaal zelf maakt. ‘Mijn moeder is in Malang geboren.’ aldus Diederik. ‘Ze maakt het mensen hier graag naar hun zin en ontvangt iedereen met Indische gastvrijheid.’ De wandeling eindigt om een grote Saksische boerderij uit 1807 waarin de familie Wareman een klein Indisch eethuisje heeft gevestigd. De ruimte wordt zo nu en dan afgehuurd voor feesten en partijen. Andrea Wareman doet hiervoor de catering. In een terrarium in de boerderij zijn Tokehs te zien. Ook is er een winkeltje met souvenirs. ‘Er komen hier veel Indo’s en oud-militairen die vroeger in Indie hebben gewoond.’ stelt Henk Wareman die even pauze houdt in de boerderij. ‘Ons park roept vaak mooie herinneringen op. De dieren, het eten, de souvenirs, alles ademt hier de sfeer van de tropen. Veel ouderen die in Indie geleefd hebben zijn al overleden, anderen zijn al zeer oud. Op ons logo is een Gelatik afgebeeld, een vogeltje dat op Java met uitsterven wordt bedreigd. Ik hoop niet dat de Indische cultuur ooit uit nederland verdwijnt zoals de Gelatik op Java dreigt te verdwijnen. Met Taman Indonesia draag ik er graag aan bij dat mensen in nederland kunnen blijven genieten van de Indonesische natuur en cultuur.’

Entreeprijzen 2008:

volwassen 5.00
65+ 4.50
kinderen 4 t/m 11 jaar 4.00
kinderen t/m 3 jaar gratis

20% groepskorting vanaf 15 personen

 

Openingstijden:

van 23 maart tot 1 november

elke dag van 10.00-18.00

http://www.taman-indonesia.nl/

 

Bear