Fries Scheepvaart Museum
Print Fries Scheepvaart Museum
kleinzand.jpg Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is een veelzijdig museum over de geschiedenis van de Friese scheepvaart.

Het museum is ontstaan in 1938, in een tijd dat er steeds meer watersporters de stad Sneek bezochten. Het stadsbestuur zocht een mogelijkheid om de toeristen aan de stad te binden en nam het initiatief tot het oprichten van een museum. Gelegen in het hart van het Friese waterland, lag het thema voor het Sneker museum voor de hand: het zou een scheepvaartmuseum moeten worden, waar ook aandacht zou worden besteed aan de geschiedenis van de stad.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het museum zich tot een provinciaal museum, waar aandacht wordt besteed aan de historie van de Friese scheepvaart. Watersport speelt een belangrijke rol. Maar in vroeger eeuwen werden de Friese meren en vaarwegen niet gebruikt voor de recreatie. Vrijwel alle vervoer van goederen en personen vond plaats over het water. Vaarwegen waren de snelwegen van Friesland. Bekend zijn de trekschuiten en de traditionele “skûtsjes”. Friese schippers voeren ook buitengaats. Menig beurtschip verzorgde over de Zuiderzee het drukke vervoer tussen Holland en Friesland. In de 18de eeuw bloeide de Friese kustvaart. Met koffen en smakken voeren Friezen op de landen aan de Oostzee, de Scandinavische landen, Engeland, Frankrijk en Spanje. Kustvaart, beurtvaart, binnenvaart, scheepsbouw en watersport zijn belangrijke thema’s in het Fries Scheepvaart Museum.

Daarnaast besteedt het museum ook aandacht aan de geschiedenis van de stad Sneek en omgeving. In de waterrijke zuidwesthoek van Friesland lopen scheepvaartgeschiedenis en lokale geschiedenis naadloos in elkaar over. In stijlkamers wordt een beeld van dit verleden opgeroepen. In de ijszaal wordt aandacht besteed aan transport over bevroren water. Centraal staat een ijszeiler, maar er zijn ook sleden te zien en natuurlijk schaatsen. Want schippers waren vaak prima schaatsenrijders. Wanneer hun schip lag ingevroren hadden ze geen broodwinning. Bij kortebaanwedstrijden konden ze dan nog wat prijzengeld winnen.

Met 32 expositieruimten, gevestigd in vijf monumentale herenhuizen in de Sneker binnenstad, biedt het museum
 

Adres:
Kleinzand 14
8601 BH Sneek
www.friesscheepvaartmuseum.nl
 

Bear