Hunebedcentrum
Print Hunebedcentrum
Volg het spoor van de Hunebedbouwers
Het dagelijks leven van onze bijzondere voorouders uit Drenthe

Met zestien hunebedden in de directe omgeving is Borger in Drenthe de hunebedhoofdstad van Nederland. Logisch dus dat hier ook het prachtige Hunebedcentrum te vinden is! Een bijzonder museum in een bijzonder gebouw. (Het Hunebedcentrum is ontworpen door het beroemde architectenechtpaar Aldo en Hannie van Eijck). Naast het centrum staat het grootste hunebed van Nederland en een steentijd boerderij. Het Hunebedcentrum is het startpunt van een onvergetelijke reis naar de prehistorie.
 

De expositie in het Hunebedcentrum zal u laten ervaren hoe de Hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. Uw bezoek aan het Hunebedcentrum begint in de filmzaal. We nemen u mee op een ijzige reis, 150.000 jaar geleden, van Scandinavië naar Drenthe. Daarna staat een groep Hunebedbouwers klaar om u te verwelkomen. Zij leiden u rond door hun wereld. Ze tonen u hun dagelijks leven, nemen u mee in hun eenvoudige boerenbehuizing en naar het woeste land rondom hun akkers, waarin wolven, oerossen en beren huizen. Via multimediaproducties, een reconstructie van een hunebed, landschapsmaquettes, een schimmenspel, kinderactiviteiten en nog veel meer kunt u zich terugwanen in de tijd van de Hunebedbouwers, 5500 jaar geleden.

Vroeger dacht men dat hunebedden ooit rustplaatsen waren van een soort reuzen, ‘huyen’genaamd. Inmiddels weten we wel beter. Daarom spreken deskundigen liever over het ‘trechterbekervolk’. Waar díe naam vandaan komt ziet u aan de fraaie bekers in de vitrines in het museum. Hier is de complete inventaris uit hunebed D26 te bewonderen. Nooit eerder heeft het publiek een complete inventaris kunnen bewonderen. Hunebed D26 is het laatste hunebed dat door onze ‘detectives van de prehistorie’ in zijn geheel is opgegraven (in 1970). Het hunebed D26 ligt in het Drouwenerveld niet ver van Borger.

Activiteiten
Naast wisselexposities organiseert het Hunebedcentrum het hele jaar door bijzondere, educatieve, culturele en sportieve activiteiten. Voor kinderen en volwassenen. Ook is er een ruime keus aan arrangementen voor groepen. Kijk voor meer informatie op onze website.

scholen
Je kunt het Hunebedcentrum natuurlijk zelf bekijken, maar je kunt ook met een gids het museum bekijken. Of bekijk het museum door de ogen van Oek met het opdrachtenboekje ‘Zoek met Oek’. Oek is het kind van de Hunebedbouwers en beleeft samen met zijn hond Max leuke en spannende dingen. Wil je naast een rondleiding nog meer weten over het leven van de hunebedbouwers? Dan kan een amateur-archeoloog tijdens een archeologieles je van alles laten zien en uitleggen.
Hoe je het Hunebedcentrum ook bekijkt, aan het einde krijgt iedereen een echt Hunebedpaspoort.

Nordic Stone Walking
Bij het grootste hunebed van Nederland begint een clinic Nordic walking. Nadat u de eerste beginselen onder de knie heeft, maakt u onder leiding van een deskundig instructeur een wandeling langs hunebedden en grafheuvels. De instructeur geeft u naast nordic walking tips ook informatie over de prehistorie.

Museumwinkel en restaurant
De museumwinkel die gratis toegankelijk is, biedt naast een uitgebreide collectie boeken op het gebied van archeologie ook originele souvenirs, unieke sieraden, aardewerk en nog veel meer. Vanuit het restaurant en vanaf het terras heeft u uitzicht op het grootste hunebed van Nederland. Koffie en thee worden geserveerd in eigentijdse trechterbekers.

Prijzen:
volwassenen       € 6,75 p.p.
jeugd (4 t/m 11)   € 3,- p.p.

Museumjaarkaart is geldig.

Open: maandag t/m vrijdag 10 – 17 uur
Zaterdag en zon- en feestdagen 11 – 17 uur

Gesloten: 25, 31 december en 1 januari)

Hunebedcentrum
Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger
t. 0599 236374
f. 0599 234682
e. info@hunebedcentrum.nl
www.hunebedcentrum.nl

Hunebedcentrum: winnaar van de Museumprijs 2008!
 

 

Bear