Nationaal Likeur & Frisdranken Museum Isidorus Jonkers
Print Nationaal Likeur & Frisdranken Museum Isidorus Jonkers
File written by Adobe Photoshop In de oude kern van Hilvarenbeek, achter de oude monumentale huizen en terrasjes van de herbergachtige oude etablissementen rondom de Vrijthof met zijn fraaie kerk en monumentale toren met typische uispits, ligt het Nationaal Likeur & Frisdranken Museum Isidorus Jonkers.

Al 25 jaar het museum met een van de de meest uitgebreide collecties binnen Europa op gebied van Likeur- en Frisdrankproductie. Tevens heeft het museum een unieke collectie verpakkingsglas die een representatief overzicht biedt van de ontwikkelingen op dit terrein gedurende de laatste 400 jaar.

Meteen vraagt men zich af wat likeuren en frisdranken met elkaar te maken hebben. Dat is heel eenvoudig; voor beide dranken zijn water, suiker en aroma’s belangrijke grondstoffen, en in feite is frisdrank een alcoholvrije likeur. Likeur wordt verkregen door alcohol en aroma’s samen te voegen in een distilleerketel, de ketel te verwarmen waar door het aroma in de alcohol trekt en verdampt.  Vervolgens wordt de damp opgevangen en door een koelsysteem geleid waar door deze condenseert en een alcoholhoudende vloeistof ontstaat.  Door het gebruik van allerhande aroma’s, kruiden, bessen en vruchten, maar ook bijvoorbeeld gemalen koffie- en cacaobonen, kan men oneindig veel verschillende likeuren maken.
Het museum laat de geschiedenis van de likeur en de frisdrank in al zijn aspecten zien. Zo is er een antieke likeurstokerij en een advocaatfabriekje anno 1833. Stookketels zijn er te vinden in allerlei vormen en maten. Er is een reusachtige koperen voormalige clandestiene alcoholkolom, waar in alcohol naar een percentage van 96% kan worden gebracht, maar ook bijvoorbeeld een bolhelm distilleerketeltje waarmee op de keukentafel kan worden gedistilleerd. Alle gereedschappen en machientjes staan sfeervol geëxposeerd. Er is een kruidenkamer met o.a. kruiden, aromaten en tincturen, en men ziet er de vele kruiken en houten vaten.

De geschiedenis van de frisdranken is vrij jong en begint in Nederland rond het jaar 1835. Aanvankelijk was frisdrank een luxe artikel dat door stokerijen werd geproduceerd. Pas later, vanaf het eerste kwartaal van de 20e eeuw is frisdrank een alledaagse dorstlesser geworden, wat vooral te danken is aan de toevoeging van koolzuurgas zodat een prikkelend karakter werd verkregen. Het ‘kogelflesje’ en de bekende ‘Exotafles’ maken deel uit van de collectie naast een groot aantal affiches, reclameborden en apparatuur om frisdranken te vervaardigen.

Tevens herbergt het museum een schitterende glasverzameling, ook wel verpakkingsglas genoemd, van prachtige sifons en spuitwaterflessen, likeurflessen, handgeschilderde flessen, potten voor boerenjongens en boerenmeisjes, zeer oude wijnflessen en karaffen. De grote verzameling frisdrankflessen haalt bij menigeen jeugdherinneringen op; de pulletjes van Joy, de beugelflessen van Exota, de Hero-collectie, limonadeflessen die nog diende te worden gekurkt en de geschiedenis van de Cola fles. Ook is er een unieke verzameling te bewonderen van bierflessen vanaf 1850.

Natuurlijk is er ook een proeflokaal, het bekijken van de collectie vraagt om proeven.
In het sfeervolle proeflokaal met zijn monumentale tapkast waant men zich in het begin van de vorige eeuw. Men kan er een likeurtje proeven en genieten van de vele oude reclame wandborden, waarvan vele nog zijn geëmailleerd. Altijd zijn er deskundigen aanwezig die vragen kunnen en willen beantwoorden.

 Adres:
Nationaal Likeur & Frisdrankenmuseum Isidorus Jonkers
Varkensmarkt 22
5081 CP Hilvarenbeek
Telefoon: 013-5053119
Fax: 084-7568475
E-mail: info@likeur-frismuseum.nl
Internet: www.likeur-frismuseum.nl

Openingstijden:
April t/m oktober: van 13.00 uur tot 17.00 uur
November t/m maart: zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur
Op maandagen gesloten.
Op feestdagen aangepaste openingstijden.
Voor groepen op afspraak het gehele jaar geopend.

Entreeprijzen:
Volwassenen: Euro 6,00 inclusief glaasje likeur
Kinderen 4 t/m 16 jaar: Euro 5,00 inclusief frisdrankje
Groepen vanaf 20 personen: Euro 5,50 inclusief glaasje likeur
Rondleidingen: Euro 20,00 per 20 personen met gids
(Wijzingen voorbehouden)

 

Bear