Corsages maken
Print Corsages maken
LEAD Technologies Inc. V1.01 Corsage maken:

 Een corsage is een bloemstukje ter hoogte van borst op de kleding (revers) van de bruidegom en dat in overeenstemming met het bruidsboeket van zijn geliefde. Corsages zijn er eveneens voor de families, getuigen en vrienden die de hele dag de trouw volgen in de suite. Een corsage steekt bij de mannen op de linker revers met de steel naar beneden

.

Corsages zijn er niet alleen voor bij een huwelijk maar zien we ook op andere feesten of als tafelversiering bij een communie- of lentefeest. Corsages kunnen zeker op veel bijval rekenen van de gasten.
Deze eenvoudig zelf te maken schikking (volgens het éénpuntsprincipe) is eigenlijk een samenvoegen van op draad gezette bloemen en bladeren tot een miniboeket, dit boeketje is zeer veelzijdig te gebruiken, men legt het voor een couvert, denken we ook even aan de toch wel zeer persoonlijke stempel bij een geschenkverpakking en als reversversiering bij een huwelijk, men kan ze neerleggen op een tafeltje of kast, zo fleuren ze onze huiskamer op.

De bloemen worden vers verwerkt en kunnen daarna indrogen. Men laat de bloemen geen water opzuigen daardoor is de keuze van het te verwerken plantenmateriaal van groot belang. Door de corsage op draad te zetten en te omwikkelen met guttalint zorgt men ervoor dat er geen plotse verwelking ontstaat maar dat alles langzaam indroogt met een mooi resultaat tot gevolg ook als droogboeketje.

Bloemschikmaterialen voor het maken van een corsage:

Niet plantaardig materiaal:

  • Groen gelakte corsagedraad van 0,4 tot 0,6 mm dikte
  • Guttalint of floraltape
  • Snoeischaar – tang
  • Aangepast lint in harmonie met de kleurkeuze van onze bloemen
  • Bovengenoemde materialen zijn te verkrijgen in gespecialiseerde tuincentra of hobbywinkels.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Plantaardig materiaal:

  • Bladeren: Hederablad of Galaxblad (3), niet te klein!
  • Bloemen: roos (1) of orchidee (1), gipskruid of Gypsophila (1 takje)
  • Bijgroen: Asparagus (1) Brem
  • Bessen: Hypericum, rozenbottels

LEAD Technologies Inc. V1.01

Uitleg bij het maken van een corsage:
Alle plantenmateriaal (blad, bloem, bijgroen enz. ..) wordt één voor één op corsagedraad gezet(deze wordt eerst en vooral in tweeën geplooid. Eerst gaan we het Hedera of Galaxblad doorprikken met onze corsagedraad, zo draaien we de ene helft van de draad rond de andere en rond het bladsteeltje terwijl we met de duim en wijsvinger de andere helft in bedwang houden samen met het plantensteeltje.
Bij het overige materiaal zoals de bessen, het gipskruid enz,… wordt de geplooide corsagedraad vastgezet aan een blad – of bloemsteel en op dezelfde manier rondgedraaid.

 

Bij de roos wordt de draad door het vruchtbeginsel van de bloem geprikt (= juist onder de bloem) en terug op dezelfde manier als hierboven rondgedraaid.
Ieder plantendeel dat op draad gezet is wordt nu omwonden met het guttalint (het lint zorgt ervoor dat de bloemen langer vers blijven). Dit doen we door zo hoog mogelijk te beginnen en het lint zodanig aan te spannen en te omwikkelen dat er geen corsagedraad meer te zien is.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Nu worden de afzonderlijke plantenmaterialen samengevoegd tot een boeket waar de roos het middelpunt van ons stuk wordt (éénpuntsprincipe). We beginnen met een Hederablad en plaatsen dan het bijgroen, gipskruid, roos, bessen en tenslotte nog wat bijgroen. Dit alles wordt dan omsloten met de rest van de Hederabladeren.

LEAD Technologies Inc. V1.01

 Nu worden al deze vast gehouden stelen op hun beurt nog eens samen gebonden met het guttalint tot één geheel en onderaan met een tang afgeknipt op een zelfde lengte. Op deze manier kunnen wij nu het corsagestuk plooien in de gewenste richting of vorm zonder het te beschadigen.

Het corsagegeheel kunnen wij nu nog een feestelijker tintje geven door er een lint in een strik te maken en rond het boeketje te binden.

bron:  www.tuinadvies.be

Bear