tafelstuk
Print tafelstuk
kerstd13.jpg Dit mooie tafelstuk is pefect als versiering van de feesttafel voor een eindejaarsfeesten of een buffet  maar natuurlijk ook mooi voor je eigen gedekte tafel met kerst. Je kunt hem natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt zodat je hem kunt aanpassen aan de maat van je tafel. En voor de overige feestdagen kun je de decoratie aanpassen zodat je altijd een mooi stuk op tafel hebt tijdens feestdagen.

Materiaal:

 • piepschuim van 5 cm dikte
 • lange strokrammen
 • gewoon mos
 • groene pookdraad om krammen te maken
 • bolmos
 • takjes groene peperbollen
 • takken rode Cornus
 • kerstballen (verschillende grootte)
 • ijzertangetje
 • een paar fijne takjes
 • 4 rode kaarsen
 • rode veenbessen (groentenafdeling)
LEAD Technologies Inc. V1.01

Werkwijze

Met een steakmes uit piepschuim een vorm snijden meegaande met de vorm van je tafel (rond, ovaal, rechthoekig, vierkant) . De lengte van je tafel – 45 cm en breedte van je tafel – 45 cm of nog iets meer mocht je zeer grote onderzetborden of tafelmatjes gebruiken.

Het piepschuim schuin afsnijden (en eventueel groen verven zo zie je zeker het witte piepschuim nergens als je plat mos indroogt)

Voor de kerstboompjes plooi je een tak Cornus in twee (zonder je tak af te breken). De plooi is de punt van je kerstboom, de takken zijn de 2 benen van je driehoek. LEAD Technologies Inc. V1.01
LEAD Technologies Inc. V1.01 Plooi dan onderaan beide kanten op dezelfde lengte nog eens, zodat die 2 stukjes de basis van je driehoek vormen. De takken kraken het minst als je de dunste kanten van de tak gebruikt.
Maak kerstboomdriehoeken van verschillende groottes. Groepjes van 5 zijn mooi: 1 grote, 2 middelgrote en 2 kleine.
Zet met een aantal gewone strokrammen de basis van de grootste kerstboom vast in het midden van je piepschuim, door met een punt in je Cornustak te steken. De andere kant van je kram leg je over de 2e tak.
LEAD Technologies Inc. V1.01
LEAD Technologies Inc. V1.01 Dit laatste houdt je kerstboompje zowel op zijn plaats, als rechtop. Ga nu links en rechts daarvan verder met je middelgrote kerstboompje en dan je kleine. Zorg dat ze mooi op ongeveer dezelfde afstand verdeeld worden, dat je door het bosje kunt kijken. Plaats de boompjes zo op je piepschuim dat het van klein naar groot gaat en omgekeerd.
Als je een langwerpige tafel hebt zet je de boompjes zodanig dat het maximum aantal personen door je boompjes heen kunnen kijken. Heb je een vierkante of ronde tafel kun je de boompjes eventueel in verschillende richtingen plaatsen.
Maak van groene pookdraad krammen (zo zijn ze niet zichtbaar in je mos) met een lengte groter dan de dikte van je bolmos en kleinere om je gewoon mos vast te zetten.
LEAD Technologies Inc. V1.01
LEAD Technologies Inc. V1.01 Presenteer voor jezelf tussen je groepjes kerstbomen de 4 kaarsen, zorg wel dat daaronder plat mos komt te zitten. Je kunt de 4 kaarsen afzonderlijk plaatsen of in groepjes van 2.
Maak van dikke pookdraad 12 nagels of gebruik fijne lange nagels zonder kop. Verwarm de punt er van in een vlam van een kaars of van een aansteker. Steek de warme punt van 3 nagels in de onderkant van elke kaars. Wie veiliger wil spelen kan ook theelichtjes gebruiken, zet deze dan met fix vast.
Maak een mooie verdeling (als patchwork) van bolmos en gewoon mos over de volledige piepschuimvorm. Werk de gekramde basis van je kerstboompjes weg met plat mos.
Zet de veenbessen in groepjes vast door lange zwarte of zilveren etalagespelden er door heen te steken en dan in het piepschuim te prikken.
LEAD Technologies Inc. V1.01
Verdeel de groene pepertakjes in groepjes en zet vast met groene krammen.
Maak hier en daar groepjes van kleine en middelgrote kerstballen die je vastzet met krammen.
Neem een aantal grotere kerstballen en steek een strokram door het oogje, en steek dit in het piepschuim vast zodat je kerstbal omgekeerd komt te liggen.
LEAD Technologies Inc. V1.01
LEAD Technologies Inc. V1.01 Breek het geheel met een paar fijne dorre takjes.
Zorg er voor dat je groepjes mooi verdeeld zijn over de volledige lengte van het stuk, maar zo dat ook je zijkanten mooi afwerkt en opgefleurd zijn met bessen of kleine kerstballen. Het is immers op de zijkant dat de mensen kijken.
Variatie

Groepjes kunnen ook gemaakt worden met rode Skimmia of met rode rozen, hiervoor maak je in het piepschuim een stukje vrij en steekt er groen steekschuim in.
Wie van grijstinten houdt kan grijze safaribolletjes en/of eucalyptusbessen gebruiken, maar ook bosjes lavendel enz…
De rode cornustakken kunnen vervangen worden door groene cornus of door grijze takken van de witte abeel

Succes en geniet van de sfeer

LEAD Technologies Inc. V1.01
Bron: www.tuinadvies.be – Auteur: Frone

 

Bear