Sint en Piet koekjes
Print Sint en Piet koekjes
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4-8
Herkomst: Nederland
Categorie: koek,sinterklaas
Recept is van: blad boodschappen

Ingredienten voor koekjes

  • 100 g donkere basterdsuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetl. speculaaskruiden
  • mespuntje zout
  • 100 g koude boter, in kleine blokjes
  • 3 eetl. water of melk

 Benodigdheden:

  • plasticfolie
  • bakpapier

Ingredienten voor het glazuur

300 g poedersuiker
3-4 eetl. water (of andere vloeistof zoals koffie, limonade of vruchtensap)

of

300 g poedersuiker
4-5 eetl. losgeklopt eiwit

voor het kleurem van het glazuur.

1 theel. cacao voor bruin
1 theel. custardpoeder of sinaasappellimonade voor geel/oranje
1 theel. bessensap of limonade voor roze
 

Sint en Piet koekjes

Voorbereiden:

Zeef suiker en bakmeel boven een kom en roer het met de speculaas kruiden en zout door elkaar. Voeg de boter blokjes toe en kneed met een koele hand door. Voeg het water of de melk toe en kneed snel verder tot een soepel deeg. Rol het deeg als een worst in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast.

Bereiden:

Verwarm de oven op 160°C. Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 4 of 8 gelijke stukken en rol deze snel uit tot lapjes van 5 mm. Rol en kneed niet te lang, het deeg wordt dan weer te plakkerig. Leg er een klein (brood)bordje op en snijd er rond omheen zodat je een cirkel hebt. Leg de cirkels op een bakplaat met bakpapier. Druk met een klein (borrel)glaasje rondjes van de restjes deeg en vorm daarmee een baard of haar door ze langs het hoofd te drukken. Teken met een sateprikker de lijnen van de ogen, neus en mond en en druk in de ogen eventueel een kijkgaatje met een appelboor. Bak de koekjes in circa 30 minuten. Neem het bakpapier met de koeken in een keer van de bakplaat en leg het op een rooster om af te koelen. Maak het koekje helemaal af door de getekende lijntjes en vlakken in te kleuren met glazuur.

Glazuur

bereiden:

Zeef de poedersuiker altijd eerst. Roer voor bruine glazuur de cacao door de poedersuiker. Gebruik voor gele glazuur het custardpoeder en voor roze glazuur het bessensap. Voeg het water of eiwit in kleine beetjes tegelijk toe en roer tot een dik maar vloeibaar glazuur. Verdun als het nodig is met wat water.

 
Opmerking
 
Waterglazuur kan het best worden uitgestreken over een groter oppervlak. Eiwit glazuur leent zich met name voor het spuiten van lijntjes en het inkleuren van vlakken. Doe dit met een puntzakje gemaakt van een opgerold stukje bakpapier of met een boterhamzakje waarvan een klein hoekje is afgeknipt. Gebruik glazuur alleen op afgekoelde koekjes en taart, anders vloeit het uit,
 
Tip: Om het deeg te vormen en te decoreren met meerdere lijntjes tegelijk kun u gebruik maken van een vork. Handig voor bij voorbeeld het maken van haar. De bolle kant van een lepel leent zich prima voor het maken van deukjes en een sateprikker om fijne lijntjes mee te tekene.

 

Bear