Ingredienten
- 1 kg lamsgehakt
- 250 gram ontvelde tomaten (blik of pak)
- 1 kippenbouillonblokje opgelost in ½ liter water
- 1 groene paprika
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 eieren
- 75 gram paneermeel
- 75 gram bloem
- 4 eetlepels sherry
- ½ glas rode wijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 takjes peterselie (vers)
- gehaktkruiden
- zout
- versgemalen (zwarte) peper
|
Bereiding
- Pel de uit en de teentjes knoflook en hak ze klein. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uit en de knoflook tot de ui glazig is.
- Doe het gehakt in een diepe kom en meng de gehaktkruiden (volgens aanwijzing op de verpakking) en het paneermeel erdoor.
- Klop de eieren los, schep ze door het gehakt en meng het geheel goed.
- Rol van de gehakt balletjes met een doorsnede van ca. 4 cm. Strooi bloem op een bord en rol de balletjes daardoor.
- Giet de resterende olijfolie in de pan met de gehakte ui en doe daar de gehaktballetjes bij. Bak ze aan alle kanten mooi bruin.
- Doe de tomaten, de sherry, de rode wijn, de tomatenpuree en de bouillon bij de gehaktballetjes. Snijd de paprika in blokjes van ca. 1 cm en voeg ze er eveneens bij. Leg het deksel op de pan en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen.
- Breng op smaak met zout en versgemalen peper en serveer het geheel in een mooie schaal en strooi er versgehakte peterselie over.
|
Opmerking
- Het lamsgehakt kan desgewenst ook vervangen worden door kalfsgehakt of mager rundergehakt. Half-om-half- gehakt is te vet om dit gerecht goed te kunnen maken.
- In plaats van paneermeel kunt u ook enkele beschuiten verkruimelen.
|