Sint en Pietkoekjes op een stokje
Print Sint en Pietkoekjes op een stokje
sintenpietkoekjeopstokje.jpg
Bereidingstijd: 2 uur
Personen: 6
Herkomst: Nederland
Categorie: Sinterklaas
Recept is van: Allerhande

Ingredienten

150 g boter
200 g poedersuiker (100 g voor koekjes + 100 g voor glazuur)
1 zakje vanillesuiker
1 ei, losgeklopt
250 g patentbloem, gezeefd
2 theelepels cacaopoeder
1 reep witte chocolade (100 g)
1 reep chocolade extra bitter (100 g)
2 eetlepels limonadesiroop framboos (roze) of reine claude (groen) of sinaasappel (oranje)
kokosbrood voor de sjablonen

Materialen

bakpapier, deegroller, keukenkwast, satéstokjes, vershoudfolie

Bereiding
 
1. Meng de boter, de poedersuiker en de vanillesuiker met een mixer. Voeg 3 eetlepels ei toe en meng de bloem en een mespunt zout met de mixer erdoor tot het een soepel deeg is. Verdeel het deeg in tweeën en meng het cacaopoeder door de helft van het deeg. Maak van beide deegsoorten een bal, verpak ze in vershoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestrooid oppervlak uit tot ca. 5 mm dikte. Snijd er de gewenste vormen uit, gebruik voor de pieten het cacaodeeg. Plak de in water geweekte satéstokjes met behulp van een strookje deeg aan de achterkant tegen de vormen aan. Leg de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei.

3. Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven en laat ze op een rooster volledig afkoelen (ongeveer 1 uur).

4. Snijd of knip ondertussen de gewenste vormen (veren, kragen, etc.) uit het kokosbrood.

5. Breek voor het witte en het donkere chocoladeglazuur de chocolade in stukjes. Doe de witte en de donkere chocolade elk in een aparte steelpan. Hang ze in een iets grotere pan met een bodem water. Zet op het vuur en laat de chocolade smelten (au bain-marie). Laat de chocolade niet in contact komen met het water of de stoom want dan gaat het schiften.

6. Meng voor het gekleurde glazuur de poedersuiker met de limonadesiroop en 1 eetlepel heet water en roer tot een stroperig glazuur.

7. Nu kunnen de poppetjes versierd worden!


Nabereiden

Versiersuggesties: Smarties mini – M&M’s choco – chocoladestrooisel (strooibus 162 g) – prinsessenstrooisel (strooibus 152 g) – schrijfstiften (4 kleuren, glazuur) – Engelse drop – Tum Tum – Manna plofrijst (zak 260 g) – rozijnen – zure aardbeienmatjes – spekjes – aardbeienveters. De versieringen plakt u vast met het nog stroperige glazuur.

Opmerking
 
Als het glazuur te dik is, voeg dan nog een extra eetlepel heet water toe. Is het te dun, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Bear