New York Turkey
Print New York Turkey
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6
Herkomst: Noord-Amerika
Categorie: Kerst, gevogelte

Ingredienten

New York turkey

1 kalkoen
6 takjes tijm
4 blaadjes laurier
4 blaadjes salie
zout
versgemalen peper
olijfolie

Maderajus

1 kalkoenkarkas
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
2 el olijfolie
100 ml madera
1 blaadjes laurier
1 takje tijm
500 ml gevogeltefond

Haricots verts met spek en champignons

1 sjalot
250 g champignons
500 g haricots verts
100 g spekblokjes
1 scheutje witte wijn
zout
versgemalen peper

Cranberrycompote

350 g cranberry’s
200 g suiker
250 ml water
sap van 1 citroen
1 stukje sinaasappelschil

Brooddressing

0.5 wit casinobrood
1 ui
2 stengels bleekselderij
1 scheutje olijfolie
250 g half-om-halfgehakt
1 scheutje witte wijn
3 takjes salie
3 takjes bladpeterselie
500 ml kippenbouillon
3 eieren

 

Bereiding

New York turkey
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de filets van de kalkoen en gebruik de rest voor soep of saus. Maak het vel van de kalkoenfilets voorzichtig los aan één kant. Verdeel de kruiden onder het vel en vouw het vel terug. Wrijf de filets in met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Bak de kalkoenfilets circa 5 minuten in de oven en verlaag de temperatuur tot 160 °C. Braad de kalkoen tot een kerntemperatuur van 69 °C is bereikt (circa 20 minuten per 500 g). Laat de kalkoen circa 5 minuten rusten. Snijd de kalkoen in plakjes en serveer met maderajus, haricots verts, cranberrycompote en brooddressing.

Maderajus
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het kalkoenkarkas circa 15 minuten in de oven. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de bleekselderij in stukjes. Schil en snijd de wortel in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, bleekselderij en wortel kort. Blus af met de madera. Voeg de laurier, tijm en het karkas toe. Voeg de fond toe en leng aan met water tot de kalkoen onder staat. Laat de jus zachtjes inkoken tot sausdikte. Zeef de jus en serveer deze bij de New york turkey.

Haricots verts met spek en champignons
Pel en snipper de sjalot. Snijd de champignons in plakjes. Maak de boontjes schoon en kook ze beetgaar. Bak het spek krokant in een koekenpan. Voeg de sjalot en champignons toe en bak ze kort mee. Blus af met de witte wijn en voeg de boontjes toe. Breng op smaak met zout en peper.

Cranberrycompote
Doe de cranberry’s met suiker, water, citroensap en de sinaasappelschil in een pan en laat circa 20 minuten zachtjes koken tot de cranberry’s gaar zijn.

Brooddressing
Verwarm de oven voor op hetelucht 160 °C. Snijd het brood in blokjes en bak ze in circa 15 minuten krokant. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui toe. Blus af met de wijn en voeg de bleekselderij toe. Hak de kruiden en voeg ze toe. Meng het gehakt met de broodblokjes. Voeg de bouillon in gedeelten toe tot het een smeuïge massa wordt. Roer de eieren los en meng ze erdoor. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal. Bak de brooddressing circa 25 minuten in de oven en serveer het bij de New York turkey.

Opmerking
 
Complete maaltijd van Rudolph van Veen

bron: 24 kitchen

Bear